omslag De tijd dat je zweeft HR.jpgHet vierde boek, De tijd dat je zweeft, werd weer een novelle. Op verzoek van de uitgever schreef ik het zogenaamde ‘christelijke boekenweekgeschenk’, 2010. Joost Zwagerman was gevraagd om het ‘seculiere’ boekenweekgeschenk te schrijven. Binnen het thema ‘Van groen naar grijs’ wilde ik iets schrijven over vechten buiten je vaderland.  Niet alleen vanwege de actualiteit rondom Uruzgan, maar ook vanwege ons koloniaal verleden, met name Nederlands Indië. Het verhaal bleef lang hangen in mijn gedachten, wellicht omdat er al schrijvend verbanden zichtbaar werden tussen mijn vader die als soldaat in Nederlands Indië verbleef, en de jongens en meiden die richting Afghanistan vertrokken.

Het schrijven van een boekenweekgeschenk is een snelkookpan waarbij er binnen een periode van een half jaar een manuscript moet worden ingeleverd. Dat lukte ternauwernood, en speelde in dezelfde periode als het overlijden van mijn vader, zoals gezegd Indiëveteraan.

Vrede kost bloed, was de conclusie, met zowel een horizontale als een verticale betekenis.

 

Fragmenten

Gespannen was ik toen we de poort van Kamp Holland uitreden. Brian, die achter de mitrailleur van ons voertuig stond, zat met zijn gedachten bij Noëlle, dat zag ik zo. Hij zag dat ik naar hem keek, en lachte. We wisten het van elkaar. Vaak dachten we aan thuis, maar erover praten was iets anders.
‘We redden het wel,’ zei ik luchtig.

Ik wil zo snel mogelijk terug naar Uruzgan.’
Ze keek me aan en zei dat dat niet zou gaan.
‘Ik denk dat je nog deze week naar het revalidatiecentrum gaat,’ zei ze.
‘Maar ik blijf niet in Nederland! Wat moet ik hier? Ik heb er geen zin in door iedereen bekeken worden en alleen maar een slachtoffer uit Uruzgan te zijn.’
Nog steeds keek Patricia me aan, maar ze zei niets. Ze had een blocnote in haar hand.

Uittreksel van: Cees Pols. ‘De tijd dat je zweeft’. iBooks.

Titaantjes” van groen naar grijs

Het thema van de 75e Boekenweek is ontleend aan het boek ”Titaantjes” van Nescio (auteursnaam van Jan Hendrik Frederik Grönloh) uit 1908. „Jongens waren we – maar aardige jongens”, luidt de beroemde openingszin. Koekebakker, een van de Titaantjes, blikt in het verhaal terug in de tijd en schetst hoe een groep jongens niet aan de jeugdidealen kan vasthouden. De Nederlandse literatuur is rijk aan romans over de periode die leidt naar volwassenheid. Schrijvers creëerden jonge hoofdpersonen die legendarisch geworden zijn, zoals Multatuli met Woutertje Pieterse, Theo Thijssen met Kees de jongen en Anne de Vries met Bartje. De Week van het Christelijke Boek valt traditiegetrouw samen met de algemene Boekenweek. Ook het thema vertoont een duidelijke overeenkomst: ”Van groen naar grijs – levensloop in christelijke boeken”.

Schermafbeelding 2013-08-04 om 15.14.32