In http://youtu.be/AcH8SjouXzg krijg je een beeld van de inhoud van De Hef ziet alles, mijn nieuwste boek.
Op 1 mei 2015 werd mijn 5e roman aan de lezer overgedragen.

 1993_09_390_017_mist_in_rotterdam_hef_zw kopieEen beeld

Altijd is er een het beeld op mijn netvlies, vanwaaruit totnogtoe mijn romans ontstaan. Dit keer was het de Koningsbrug (de Hef) in Rotterdam die mij triggerde. Deze brug is al jaren lang buiten gebruik en staat, vervangen door de spoortunnel die via station Blaak naar het Centraal station rijdt, als monument uit vervlogen tijden.

Vroeger was de Hef een van de hoogste gebouwen van Rotterdam. Nu verzinkt hij, geamputeerd en wel, weg tussen woon- en kantoortorens. Ook als brug stelt hij sinds de komst van de nieuwe Willemsbrug en Erasmusbrug niets meer voor. Totdat je er naar kijkt, de geschiedenis leest en er een verhaal opdoemt. Zo is het gegaan.

Het gebied waar mijn roman zich afspeelt ziet er als volgt uit, van West naar Oost en afbuigend naar Noord-Oost. Alles zie ik vanuit de 68e etage van de (niet bestaande) Harbourtower, nabij het Poortgebouw.

Heijplaat, een dorp opgebouwd om de arbeiders, kantoorpersoneel en directies van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij te huisvesten. Daarnaast, met een meer prominente rol in de roman, is de plek waar het hoofdkantoor (met haven) van de Koninklijke roeiers vereniging de Eendracht staat.

Katendrecht dat vóór annexatie door Rotterdam een oase van rust en landelijkheid was, de plek waar boeren en havenbaronnen huisden. Na de bouw van Rijn- en Maashaven veranderde dat, en zeker na de oorlog vond een grote verandering plaats. Dit kwam omdat de prostitutie, die zich eerst op de Noordoever concentreerde, in verband met de bombardementen zich verplaatste naar Katendrecht, ook wel de Kaap genoemd.

Feijenoord, de wijk rond de Koninginnen- en Koningsbrug, ook wel  de Hef genoemd (in dit boek de Brug) staat. Via de Koninginnenbrug ging je per auto, fiets of benenwagen de Nieuwe Maas over. Zo kwam je bij de Laurenskerk, met daarnaast, onder het viaduct, de markt.